e despre una despre alta

sâmbătă, 21 iunie 2014

Fascinant!Fluturele monarh!

Fluturii Monarh, Danaus plexippus, sunt cunoscuti datorita migrarii in mas
a ce duce milioane de exemplare din zona Americii de Nord la peste 4.000 km, in California sau Mexic, unde gasesc loc
uri numai bune pentru iernat si pentru a depune ouale.

Calatoria lor incepe cu scaderea temperaturii, inainte de sosirea toamnei, si dureaza aproximativ doua luni in care parcurg aproximativ 80 de km pe zi si fac mai mult de 40 de popasuri. Pentru a incerca sa intelegem misterul din spatele acestei calatorii, sa vedem cum apar si se dezvolta acesti frumosi fluturi.

Fluturii Monarh isi incep viata ca larve ce vor devora cojile oualelor din care au iesit. Aceste larve se vor dezvolta hranindu-se cu planta pe care au fost depuse ouale, planta fiind de cele mai multe ori alior (denumita si laptele cainelui, iarba fiarelor sau laptuca iepureasca). Larvele fluturilor monarh sunt dependenti de aceasta planta si devorand-o se transforma in omizi mari si colorate. In timp ce intra in ultimul stadiu de dezvoltare, in jurul omizii se creeaza un strat protector dur, strat ce se va crapa lasand sa iasa un superb fluture colorat cu negru, portocaliu si alb, culori frumos dispuse pe aripile sale ample pentru a avertiza inamicii ca sunt purtatori de venin.

Durata de viata a unui fluture Monarh este de 6-8 luni, ceea ce inseamna ca pe parcursul unui an calendaristic vor exista doua generatii de fluturi, una vara tarziu sau la inceputul toamnei, iar cealalta la inceputul verii fierbinti. Masculul moare imediat dupa imperechere, iar femela moare dupa depunerea oualelor. Fiecare generatie cunoaste drumul pe care trebuie sa il parcurga si urmeaza acelasi itinerariu pentru a se feri de frig si pentru a-si depunde ouale, curios fiind faptul ca se intorc si la aceeasi copaci unde au fost si bunicii lor.

Cercetatorii inca nu au reusit sa explice de ce aceste mici insecte, de numai 9,4-10,5 cm (cu aripile deschise) si cu o greutate de 27-75g, fac acest drum atat de lung, o parte dintre fluturi murind din cauza conditiilor climatice si din cauza insecticidelor folosite pe campuri.

Disparitia treptata a plantei alior, ce se crede ca face obiectul migratiei fluturelui Monarh, i-a facut atat pe oamenii de stiinta cat si pe localnici sa intre in alerta si sa incerce conservarea locurilor de iernat ale magnificilor fluturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu